Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ragu' bolognese po mojemu

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone ok 1 kg
cebula 2 szt
marchew duża 1 szt
seler korzeniowy 1/4 korzeń
masło 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
przecier pomidorowy 1 kartonik
wino białe wytrawne 1 szkl
mleko 1 szkl
cukier 1 łyżeczka
sól
rozmaryn świeży
oliwa 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ragu' bolognese po mojemu

Gotowanie ragu' zaczynamy od przygotowania sofritto - czyli podsmażonych na rumiano warzyw, które oddadzą sosowi smak. Cebulę, marchew oraz seler należy drobniutko posiekać i smażyć do zrumienienia na maśle i oliwie. Po czym dodać mięso (wieprzowe, mieszane), dusić aż zacznie brązowieć i przywierać do dna. Wtedy dolać wino i pozwolić mu się odparować. Wlać przecier pomidorowy oraz koncentrat rozcieńczony szklanką ciepłej wody. Posolić sos, ewentualnie wrzucić parę igiełek rozmarynu. Dusić sos pod przykryciem na wolnym ogniu co najmniej godzinę tak by smaki się "przegryzły", a pomidory straciły zupełnie posmak konserwy. Na pół godziny przed końcem duszenia wlać surowe mleko, które złagodzi smaki, a dodatek odrobiny cukru przełamie kwasowość pomidorów. Ragu' w wersji którą tu opisuję lubi długie duszenie, dlatego wygodniej zrobić większą ilość i w razie potrzeby część zamrozić.
Jest wygodnym sosem do różnego rodzaju makaronu, nie tylko spaghetii. Można nim polać kopytka a nawet pierogi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 13.02.2015 10:50
apetyczny obiad
Monika10 18.01.2014 18:33
uwielbiam takie jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak