Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ragu alla bolognese

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
seler korzeniowy 1/8 sztuki
boczek wędzony 5 plastrów
mięso mielone wołowe 500 g
wino czerwone wytrawne 150 ml
passata pomidorowa 500 ml
mleko 150 ml
makaron penne 500 g
parmezan starty 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ragu alla bolognese

1. Umyć warzywa i obrać. Marchewkę zetrzeć na tartce, cebulę i seler pokroić w drobną kosteczkę.
2. Boczek pokroić w paseczki.
3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i boczek. Podsmażać na małym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
4. Na patelnie do warzyw i boczku dodać mięso mielone, zwiększyć ogień i podsmażyć.
5. Na patelnie wlać wino, wymieszać i poczekać jak część alkoholu odparuje. Dodać passatę, łyżeczkę soli oraz pieprz i zagotować. Kiedy sos zacznie się gotować, zmniejszyć ogień, przykryć patelnie i dusić na bardzo małym ogniu około 3 godziny, pamiętając aby co jakiś czas mieszać.
6. Na koniec duszenia do sosu należy dolać mleko i wymieszać i doprawić.
7. Sos podawać z makaronem penne, posypane świeżo startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 07.02.2015 21:07
moje ulubione danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak