Przepis i sposób przygotowania na: Ragu alla bolognese
2. Boczek pokroić w paseczki.
3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i boczek. Podsmażać na małym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
4. Na patelnie do warzyw i boczku dodać mięso mielone, zwiększyć ogień i podsmażyć.
5. Na patelnie wlać wino, wymieszać i poczekać jak część alkoholu odparuje. Dodać passatę, łyżeczkę soli oraz pieprz i zagotować. Kiedy sos zacznie się gotować, zmniejszyć ogień, przykryć patelnie i dusić na bardzo małym ogniu około 3 godziny, pamiętając aby co jakiś czas mieszać.
6. Na koniec duszenia do sosu należy dolać mleko i wymieszać i doprawić.
7. Sos podawać z makaronem penne, posypane świeżo startym parmezanem.