RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE

RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    800 gram
  • papryka czerwona

    200 gram
  • cebula

    100 gram
  • pieczarki

    250 gram
  • marchewka

    50 gram
  • por

    50 gram
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • liść laurowy

    1 szt
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • słodka papryka Prymat

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • bulion warzywny

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto
Umytą i oczyszczoną z błon łopatkę wieprzową pokroić w około 2,5 centymetrową kostkę.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,włożyć mięso i podsmażyć,pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w grubą kostkę,smażyć mieszając aż cebula się zrumieni.
Krok 2 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto
W garnku zagotować 3 szklanki bulionu warzywnego włożyć podsmażoną łopatkę z cebulą dodać listek laurowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut.
Krok 3 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto
W tym czasie oczyścić pieczarki,pokroić w grubsze plastry i zrumienić je na patelni na łyżce oleju.Pod koniec smażenia doprawić do smaku pieprzem i solą.
Krok 4 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto
Marchewkę obrać i pokroić w pół plasterki,z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski.Do podsmażonych pieczarek dodać pokrojoną paprykę i marchewkę,smażyć wszystko razem przez 5 minut.
Krok 5 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto
Na minutę przed końcem smażenia dodać pora pokrojonego w plastry.
Krok 6 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto
Teraz do podsmażonych pieczarek i warzyw wsypać łyżkę mąki pszennej i cały czas trzymając patelnię na ogniu wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 7 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto
Zawartość patelni przełożyć do garnka z uduszonym mięsem i całość gotować jeszcze przez 10 minut.Na końcu doprawić ragout tymiankiem,czerwoną słodką papryką,pieprzem i solą do smaku.
Krok 8 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto
Gotowe ragout możemy podać z ryżem,makaronem,kluskami a nawet z pieczywem ja podałam z plackami ziemniaczanymi było pysznie.Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kate.500

09.03.2014 16:00
pyszne danie

Wacław

09.03.2014 10:21
lubie takie dania jednogarnkowe,pycha !

Ada-Gaba

09.03.2014 08:49
pyszna propozycja na smaczny obiadek

Krystyna32

09.03.2014 06:51
zapowiada się pysznie

Anna20

08.03.2014 15:14
smacznie wygląda :)

Kejti

08.03.2014 13:32
Smacznie się prezentuje :-)

Zdzisław

08.03.2014 13:02
dla mnie smaczne danie na talerzu

Janina

08.03.2014 12:23
Smaczne jedzonko;)

Konczi

08.03.2014 12:11
pysznie u Ciebie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat