Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 800 gram
papryka czerwona 200 gram
cebula 100 gram
pieczarki 250 gram
marchewka 50 gram
por 50 gram
mąka pszenna 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
tymianek 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
pieprz do smaku
sól do smaku
olej rzepakowy 3 łyżki
bulion warzywny 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE

Kroki postępowania

1
Umytą i oczyszczoną z błon łopatkę wieprzową pokroić w około 2,5 centymetrową kostkę.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,włożyć mięso i podsmażyć,pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w grubą kostkę,smażyć mieszając aż cebula się zrumieni.
Krok 1 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto
2
W garnku zagotować 3 szklanki bulionu warzywnego włożyć podsmażoną łopatkę z cebulą dodać listek laurowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut.
Krok 2 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto
3
W tym czasie oczyścić pieczarki,pokroić w grubsze plastry i zrumienić je na patelni na łyżce oleju.Pod koniec smażenia doprawić do smaku pieprzem i solą.
Krok 3 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto
4
Marchewkę obrać i pokroić w pół plasterki,z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski.Do podsmażonych pieczarek dodać pokrojoną paprykę i marchewkę,smażyć wszystko razem przez 5 minut.
Krok 4 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto
5
Na minutę przed końcem smażenia dodać pora pokrojonego w plastry.
Krok 5 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto
6
Teraz do podsmażonych pieczarek i warzyw wsypać łyżkę mąki pszennej i cały czas trzymając patelnię na ogniu wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 6 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto
7
Zawartość patelni przełożyć do garnka z uduszonym mięsem i całość gotować jeszcze przez 10 minut.Na końcu doprawić ragout tymiankiem,czerwoną słodką papryką,pieprzem i solą do smaku.
Krok 7 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto
8
Gotowe ragout możemy podać z ryżem,makaronem,kluskami a nawet z pieczywem ja podałam z plackami ziemniaczanymi było pysznie.Smacznego.
Krok 8 - RAGOUT WIEPRZOWO-WARZYWNE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 09.03.2014 16:00
pyszne danie
Wacław 09.03.2014 10:21
lubie takie dania jednogarnkowe,pycha !
Ada-Gaba 09.03.2014 08:49
pyszna propozycja na smaczny obiadek
Krystyna32 09.03.2014 06:51
zapowiada się pysznie
Anna20 08.03.2014 15:14
smacznie wygląda :)
Kejti 08.03.2014 13:32
Smacznie się prezentuje :-)
Zdzisław 08.03.2014 13:02
dla mnie smaczne danie na talerzu
Janina 08.03.2014 12:23
Smaczne jedzonko;)
Konczi 08.03.2014 12:11
pysznie u Ciebie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak