Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ragout drobiowo-szparagowe w pomarańczowym sosie

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 20 dag
szparagi zielone 20 dag
marchew 1
cebula 1
sól
pieprz
oliwa 1 łyżka
bulion 3/4 szkl
mąka 1 łyżka
śmietana 10 dag
pomarańcza 1
bazylia świeża

Porada

Do sosu można dodać łyżkę Campari - likieru pomarańczowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Ragout drobiowo-szparagowe w pomarańczowym sosie

Kroki postępowania

1
Warzywa myjemy, końcówki szparagów odcinamy, kroimy w ok 2 cm kawałki, marchewkę, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Mięso myjemy i również kroimy w większą kostkę.
Krok 1 - Ragout drobiowo-szparagowe w pomarańczowym sosie foto
2
Wrzucamy marchewkę i szparagi do garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy do miękkości.
Krok 2 - Ragout drobiowo-szparagowe w pomarańczowym sosie foto
3
Rozgrzewamy oliwę na patelni, podsmażamy mięso i cebulkę.
Krok 3 - Ragout drobiowo-szparagowe w pomarańczowym sosie foto
4
Zalewamy mięso bulionem, mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do sosu. Wyciskamy sok z połowy pomarańczy i dodajemy do sosu, mieszamy wszystko dokładnie, zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Drugą połowę pomarańczy kroimy w ćwiartki i odkładamy do dekoracji.
Krok 4 - Ragout drobiowo-szparagowe w pomarańczowym sosie foto
5
Wrzucamy ugotowane szparagi i marchewkę do mięsa z sosem i mieszamy. Dekorujemy bazylią i plasterkami pomarańczy. Danie podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Krok 5 - Ragout drobiowo-szparagowe w pomarańczowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak