Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ragoût Christophera

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 50 dag
krewetki duże 20 dag
papryka czerwona 2 szt
czosnek ząbki 4 szt
papryczka chili 1 szt
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
trawa cytrynowa 1 łyżeczka
sambal oelek
sos sojowy
oliwa
sól
olej do smażenia
cukinia 1 szt
bulion drobiowy 100 ml
fasola zielona 20 dag
cebula 2 szt
seler naciowy 2 (łodygi)

Przepis i sposób przygotowania na: Ragoût Christophera

Kroki postępowania

1
Ragoût (wym. ragu, fr. ragoût od ragoûter — przywrócić apetyt ) - może się odnosić do wszelkich potraw wykonanych z produktów rozdrobnionych w różnym stopniu i duszonych w sosie, podawanych jako samodzielne danie, dodatek lub rodzaj gęstego sosu jak np.: francuskie fricasse czy pochodzące z Prowansji ratatouille, włoski sos boloński (ragù alla bolognese), węgierskie leczo (lecsó) i pörkölt oraz inne popularne w Europie Środkowej gulasze, angielski stew, czy polski bigos.
Jednym ze składników naszej potrawy jest trawa cytrynowa. Kilka słów na jej temat. Jest jej ponad 50 gatunków. Pochodzi z Indii, obecnie coraz częściej uprawiana jest w Polsce. Ma przyjemny cytrynowy smak, posiada silne właściwości fungistatyczne ( hamujące rozwój grzybów). W roku2006 zespół z Uniwersytetu Ben Guriona z Izraela stwierdził, że trawa cytrynowa posiada działanie anty nowotworowe. W handlu występuje w postaci suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów.

WYKONANIE:
Zrobić marynatę: sos sojowy ,sos chilli słodko pikantny, posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojona mała ostra papryczka, oliwa z oliwek, trawa cytrynowa, kolendra i sól. Wszystko razem wymieszać i włożyć pokrojoną w plasterki polędwicę. W osobnym naczyniu zamarynować krewetki, sos sojowy i sambal oelek.
Krok 1 - Ragoût Christophera foto
2
Polędwiczki i krewetki trzymać w zalewie około 30 minut.
Dwie fasole blanszujemy we wrzątku około 5 minut. Odcedzamy.
Krok 2 - Ragoût Christophera foto
3
Całą potrawę wykonujemy w woku. Na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną polędwicę, mieszamy, chwilę smażymy, dodajemy cebulę pokrojoną w pół plasterki, seler naciowy i paprykę. Po chwili cukinię i odcedzone fasolki. Następnie przyprawy . Chwilę wszystko razem smażymy i podlewamy bulionem. Chwilę jeszcze dusimy i redukujemy ( odparowujemy nadmiar bulionu i soków) w celu wytworzenia sosu. Na koniec dodajemy przesmażone na innej patelni krewetki .
Krok 3 - Ragoût Christophera foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 03.12.2013 23:11
Smaczne to.
Małgorzata106 03.12.2013 20:30
rewelacyjne
Gabi44 03.12.2013 19:06
Też lubię krewetki,pyszne danie.
Rysia 03.12.2013 17:46
Widzę wysyp krewetkowy.Drugie danie ,które lubię.
idealme 03.12.2013 16:11
ale to musi być pyszne! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak