Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Raffaello na krakersach

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2% 0,5 l
masło 200 g
cukier 2/4 szklanki
cukier waniliowy 16 g
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
wiórki kokosowe 100 g
krakersy 2 opakowania
wiórki kokosowe do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Raffaello na krakersach

Kroki postępowania

1
Żółtka ucieramy mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym.
Krok 1 - Raffaello na krakersach foto
2
Dodać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszać.
Krok 2 - Raffaello na krakersach foto
3
Dolewamy 1/2 szklanki mleka. Wszystko razem miksujemy. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem.
Krok 3 - Raffaello na krakersach foto
4
Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną. Mieszamy i gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu. Ostudzić.
Krok 4 - Raffaello na krakersach foto
5
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając, stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
Krok 5 - Raffaello na krakersach foto
6
Na koniec do masy wsypujemy wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Raffaello na krakersach foto
7
Na dnie średniej blachy rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersy rozłożyć 1/3 masy następnie krakersy i 2/3 masy, krakersy i masa.
Krok 7 - Raffaello na krakersach foto
8
Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc aby krakersy zmiękły.
Krok 8 - Raffaello na krakersach foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 12.09.2014 11:16
Robię podobne i bardzo je lubię :-)
raspberry 20.08.2014 22:12
rewelacja!
gusia1000 16.08.2014 23:24
Też tak zrobiłam i jest to smaczne ciasto.
Michał2 13.08.2014 16:56
pięknie wygląda, moje ulubione:)
sanielcia 13.08.2014 16:41
musi być przepyszne
Wacław 13.08.2014 10:46
fajny smaczny derer
mysliwy
mysliwy 13.08.2014 09:46
Moja żona takie robi, bardzo je lubię!
Wiktoria29 13.08.2014 09:09
koniecznie muszę spróbować
alaaa 13.08.2014 08:59
latem najlepsze ciasto bo nie trzeba nagrzewać piekarnika
Anna169Hosz 13.08.2014 08:39
Niebo w gębie!
Pietruszka 13.08.2014 08:15
uwielbiam takie ciasta
Joannasz3190 12.08.2014 23:16
Super smaki :)
2milutka 12.08.2014 22:39
pyszne smaki
Zdzisław 12.08.2014 21:27
takie ciasta bardzo lubię
Lis 12.08.2014 21:17
pyszne i proste:)
karolina1869 12.08.2014 21:02
jad łam takie jest pyszne nie za słodkie
gosia1988 12.08.2014 20:52
rewelacyjne ciasto - uwielbiam
noninka77 12.08.2014 20:26
Oj kusisz tym ciastem, kusisz :)
engie23 12.08.2014 20:02
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak