Przepis i sposób przygotowania na: Raffaello na Krakersach
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
Krok 1
Zagotować budyń zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu – do rozczynu dodajemy dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej aby budyń był bardziej „ścisły”. Zagotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Do miski lub garnka dodajemy miękką margarynę, cukier i całość mieszamy na gładki puszysty krem.
Krok 3
Wystudzony budyń stopniowo dodajemy do kremu cały czas mieszając / miksując aż uzyskamy gładki i puszysty krem.
Krok 4
Do masy kremowej dodajemy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe i całość mieszamy łyżką.
Krok5
Formę o zbliżonych wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem spożywczym lub pergaminem i układamy na dni krakersy. Na 1 warstwę krakersów wylewamy 1/4 masy kremowej. Na masę kremową następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Czynności powtarzamy, aż do ostatniej warstwy, którą jest krem.
Krok 6
Na patelni topimy 2 łyżki masła i wsypujemy 1 wiórki kokosowe. Smażymy wiórki na małym ogniu do zarumienienia się. Następnie uprażonymi wiórkami posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki na min. 12 godz.