Raffaello na Krakersach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miękka margaryna lub masło roś

    350 g
  • cukier kryształ

    1 1/2 szklanki
  • krakersy

    2 opakowania
  • wiórki kokosowe

    200 g
  • płatki migdałowe

    100 g
  • budyń waniliowy

    2 szt.
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    1 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób


Krok 1
Zagotować budyń zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu – do rozczynu dodajemy dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej aby budyń był bardziej „ścisły”. Zagotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2
Do miski lub garnka dodajemy miękką margarynę, cukier i całość mieszamy na gładki puszysty krem.

Krok 3
Wystudzony budyń stopniowo dodajemy do kremu cały czas mieszając / miksując aż uzyskamy gładki i puszysty krem.

Krok 4
Do masy kremowej dodajemy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe i całość mieszamy łyżką.

Krok5
Formę o zbliżonych wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem spożywczym lub pergaminem i układamy na dni krakersy. Na 1 warstwę krakersów wylewamy 1/4 masy kremowej. Na masę kremową następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Czynności powtarzamy, aż do ostatniej warstwy, którą jest krem.

Krok 6
Na patelni topimy 2 łyżki masła i wsypujemy 1 wiórki kokosowe. Smażymy wiórki na małym ogniu do zarumienienia się. Następnie uprażonymi wiórkami posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki na min. 12 godz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 01.12.2012 18:22
ciekawy pomysł
M. Monroe 30.11.2012 12:54
pysznie i estetycznie
justys759 23.10.2012 08:11
moje ulubione
czarnyaniol1990 22.10.2012 17:13
uwiebiam to polączenie słodko-słone :)
Kasia35 22.10.2012 16:47
musi być smaczne
halina17 22.10.2012 16:27
Dobry przepis.
daria2911 22.10.2012 16:22
bardzo lubię
manaika 22.10.2012 16:10
muszę wypróbować!
gottrina 22.10.2012 15:58
świetny placek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat