Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello z nutą brzoskwini

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 5 szt.
mąka pszenna 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana 1/4 szkl.
cukier 3/4 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka

Krem brzoskwiniowo kokosowy

żółtko jajek 4 szt.
mleko 1 szkl.
sok brzoskwiniowy 1 szkl.
cukier 3 łyżki
masło 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
wiórki kokosowe 200 gram

Dodatkowo

aromat migdałowy kilka kropel
woda ciepła 1/2 szkl.
papier do pieczenia

Porada

Na wierzch ciasta można zetrzeć białą czekoladę.

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello z nutą brzoskwini

1. BISZKOPT: Białka oddzielić, ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier. Jak masa lekko zgęstnieje dodać żółtka- miksować. Pod koniec dodać przesianą mąkę z sodą. Miksować ok 5-7 min na małych obrotach. Blachę wyłożyć pergaminem, wlać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 20-30 min, do suchego patyczka.

2. KREM: Żółtka, mąkę, cukier, mleko wlać do miseczki i wymieszać (można trzepaczką). Następnie do garnuszka wlać sok z brzoskwiń i podgrzewać na małym ogniu (UWAGA! nie może dojść do wrzenia) dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Przygotowaną wcześniej masę (mleko, mąka, cukier, żółtka) dodać do garnuszka z sokiem. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Na końcu dodać zmielone w blenderze wiórki kokosowe (1 szkl.)

3. Biszkopt przeciąć na 3 części. Każdą nasączyć wodą połączoną z aromatem. Następnie nakładać krem. Najlepiej podzielić go na 3 części. Na wierzch wystarczy trochę mniej kremu.

4. Wierzch ciasta obsypać wiórkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 23.03.2015 14:40
ciekawa wersja;)
Wacław 23.03.2015 13:05
poproszę o kawałek ;-)
Aleksandra/Olcia 23.03.2015 12:39
ciekawe połączenie smaków
Asik32 23.03.2015 12:15
lubię tego rodzaju ciasta:)
IZABELA29 23.03.2015 11:04
pysznie wyglada
Krzysztof15 23.03.2015 10:44
palce lizac
MałaMi89 23.03.2015 10:40
wygląda obłędnie :))))
norweska20 23.03.2015 10:31
takie ciacha to ja lubię :)
marenka 23.03.2015 10:25
Apetycznie wygląda:-)
Anna169Hosz 23.03.2015 10:18
Na pewno niebo w gębie:)
usmiech 23.03.2015 10:04
ładnie wygląda
cooked 23.03.2015 09:59
musi być przepyszne!
bertpvd 23.03.2015 09:58
zdecydowanie moje smaki :)
jagoda5913 23.03.2015 09:57
Super ciacho
Mancia w kuchni 23.03.2015 09:48
wygląda na pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak