Rafaello z nutą brzoskwini

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jaja

    5 szt.
  • mąka pszenna

    3/4 szkl.
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szkl.
  • cukier

    3/4 szkl.
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 płaska łyżeczka

Krem brzoskwiniowo kokosowy

  • żółtko jajek

    4 szt.
  • mleko

    1 szkl.
  • sok brzoskwiniowy

    1 szkl.
  • cukier

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • wiórki kokosowe

    200 gram

Dodatkowo

  • aromat migdałowy

    kilka kropel
  • woda ciepła

    1/2 szkl.
  • papier do pieczenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. BISZKOPT: Białka oddzielić, ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier. Jak masa lekko zgęstnieje dodać żółtka- miksować. Pod koniec dodać przesianą mąkę z sodą. Miksować ok 5-7 min na małych obrotach. Blachę wyłożyć pergaminem, wlać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 20-30 min, do suchego patyczka.

2. KREM: Żółtka, mąkę, cukier, mleko wlać do miseczki i wymieszać (można trzepaczką). Następnie do garnuszka wlać sok z brzoskwiń i podgrzewać na małym ogniu (UWAGA! nie może dojść do wrzenia) dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Przygotowaną wcześniej masę (mleko, mąka, cukier, żółtka) dodać do garnuszka z sokiem. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Na końcu dodać zmielone w blenderze wiórki kokosowe (1 szkl.)

3. Biszkopt przeciąć na 3 części. Każdą nasączyć wodą połączoną z aromatem. Następnie nakładać krem. Najlepiej podzielić go na 3 części. Na wierzch wystarczy trochę mniej kremu.

4. Wierzch ciasta obsypać wiórkami.
paulette17
Na wierzch ciasta można zetrzeć białą czekoladę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara777 23.03.2015 14:40
ciekawa wersja;)
Wacław 23.03.2015 13:05
poproszę o kawałek ;-)
Aleksandra/Olcia 23.03.2015 12:39
ciekawe połączenie smaków
Asik32 23.03.2015 12:15
lubię tego rodzaju ciasta:)
IZABELA29 23.03.2015 11:04
pysznie wyglada
Krzysztof15 23.03.2015 10:44
palce lizac
MałaMi89 23.03.2015 10:40
wygląda obłędnie :))))
norweska20 23.03.2015 10:31
takie ciacha to ja lubię :)
marenka 23.03.2015 10:25
Apetycznie wygląda:-)
Anna169Hosz 23.03.2015 10:18
Na pewno niebo w gębie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat