Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
jaja
5 szt. -
mąka pszenna
3/4 szkl. -
mąka ziemniaczana
1/4 szkl. -
cukier
3/4 szkl. -
Soda oczyszczona Prymat
1 płaska łyżeczka
Krem brzoskwiniowo kokosowy
-
żółtko jajek
4 szt. -
mleko
1 szkl. -
sok brzoskwiniowy
1 szkl. -
cukier
3 łyżki -
masło
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
3 łyżki -
wiórki kokosowe
200 gram
Dodatkowo
-
aromat migdałowy
kilka kropel -
woda ciepła
1/2 szkl. -
papier do pieczenia
Przepis i sposób przygotowania Rafaello z nutą brzoskwini
2. KREM: Żółtka, mąkę, cukier, mleko wlać do miseczki i wymieszać (można trzepaczką). Następnie do garnuszka wlać sok z brzoskwiń i podgrzewać na małym ogniu (UWAGA! nie może dojść do wrzenia) dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Przygotowaną wcześniej masę (mleko, mąka, cukier, żółtka) dodać do garnuszka z sokiem. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Na końcu dodać zmielone w blenderze wiórki kokosowe (1 szkl.)
3. Biszkopt przeciąć na 3 części. Każdą nasączyć wodą połączoną z aromatem. Następnie nakładać krem. Najlepiej podzielić go na 3 części. Na wierzch wystarczy trochę mniej kremu.
4. Wierzch ciasta obsypać wiórkami.
Na wierzch ciasta można zetrzeć białą czekoladę.![]()
Komentarze (15)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (5)