Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello z migdałami
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek.
Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiać, odłożyć.
Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, stale miksując. Następnie dodać żółtka i wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach miksera. Na koniec wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty.
W pół szklanki mleka roztrzepać żółtka z obiema mąkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową cały czas energicznie mieszając. Zagotować. Pozostawić do całkowitego wystudzenia ( budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni, zapobiegnie to zrobieniu się "kożucha" ).
Smacznego :)