Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello z migdałami

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka tortowa 1 szklanka
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 10 % 1 łyżeczka
masa
mleko 2,5 szklanki
żółtko jajek 3 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1
masło 250 g
wiórki kokosowe 100 g
płatki migdałowe 100 g
ajerkoniak 0,5 szklanki
DODATKOWO:
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka
wiórki kokosowe 100 g
jajko 6 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello z migdałami

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek.

Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiać, odłożyć.

Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, stale miksując. Następnie dodać żółtka i wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach miksera. Na koniec wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Krok 1 - Rafaello z migdałami foto
2
Ugotować budyń:
W pół szklanki mleka roztrzepać żółtka z obiema mąkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową cały czas energicznie mieszając. Zagotować. Pozostawić do całkowitego wystudzenia ( budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni, zapobiegnie to zrobieniu się "kożucha" ).
Krok 2 - Rafaello z migdałami foto
3
Masło ( w temperaturze pokojowej ) utrzeć na puch. Stopniowo dodawać zimny budyń, miksować/ucierać po każdym dodaniu. Na koniec do masy wlać ajerkoniak i wymieszać ( ajerkoniaku można dać więcej ).
Krok 3 - Rafaello z migdałami foto
4
Krem budyniowy podzielić na 2 równe części; do jednej wsypać wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałowe. Wymieszać.
Krok 4 - Rafaello z migdałami foto
5
Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć masę kokosową, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, na to wyłożyć masę migdałową, wyrównać.
Krok 5 - Rafaello z migdałami foto
6
Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i wiórki kokosowe. Usmażyć na złoty kolor. Lekko przestudzić.
Krok 6 - Rafaello z migdałami foto
7
Usmażony kokos wyłożyć równomiernie na warstwę masy migdałowej.
Krok 7 - Rafaello z migdałami foto
8
Całość schłodzić w lodówce. Najlepszy na drugi dzień :)

Smacznego :)
Krok 8 - Rafaello z migdałami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 04.03.2014 21:55
pyszności,wygląda bardzo kusząco
Lukrecja29 09.02.2014 13:26
Zdecydowanie moje ulubione ciacho!
tomek18 08.02.2014 15:02
niebo w gębie!!
babajaga1969 06.02.2014 11:55
pyszny rarytasek
jasiek 02.02.2014 14:57
ciekawy dodatek
Romanowka 02.02.2014 14:05
pyszne słodkości
elka72 02.02.2014 14:01
To coś dla mnie,lubię takie smaki :)
bogusia19 02.02.2014 13:53
bardzo dobre
malaczarna23 02.02.2014 13:49
wspaniałe ciasto
Renata9 02.02.2014 13:48
bardzo smaczne ciacho :-)
Michał2 02.02.2014 13:36
pyszności bardzo lubię to ciastko
dodi 02.02.2014 13:29
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak