Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello z białą czekoladą i wafelkami
BISZKOPT :
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.
Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).
Odstawiamy do ostudzenia , a następnie odwracamy do góry nogami.
MASA KOKOSOWA :
Do garnka wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną białą czekoladę.
Roztapiamy w kąpieli wodnej , studzimy.
Do wystudzonej ( ale nie zimnej! ) dodajemy śmietanki ” Śnieżki ” ( proszek ) i dokładnie mieszamy.
Dodajemy kokos i pokruszone drobno ciastka śmietankowe.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masą pokrywamy biszkopt ( umieszczony w obręczy tortownicy ).
Delikatnie wygładzamy i posypujemy lekko podprażonymi wiórkami ( + ew. płatkami migdałów ).
Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Kroimy lekko namoczonym w gorącej wodzie nożem – będzie łatwiej.
Smacznego!