Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello z ajerkoniakiem

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka pszenna 2 szkl
cukier 1,5 szkl
olej rzepakowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa

śmietana 30% 1/2 l
biała czekolada 100 g
likier adwokat 250 ml
wiórki kokosowe 100 g
płatki migdałowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello z ajerkoniakiem

1. Białka ubić na sztywno, dosypując stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, oraz mąkę przesianą z proszkiem. Na koniec dodać olej. Całość delikatnie wymieszać szpatułką, wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm. Piec ok. 25-30min w temp. 180st. Ostudzić, następnie skroić z wierzchu blat o gr. 1/3 całego ciasta i pokruszyć do miseczki.

2. Czekoladę połamać na kawałki, dodać 3 łyżki śmietany i stopić na parze. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 śnieżki oraz 2 opakowania zagęstnika śmietan-fix. Powoli dolewać zimną stopioną czekoladę oraz likier jajeczny. Dodać połowę płatków migdałowych oraz wiórków kokosowych. Na koniec dodać pokruszony biszkopt. Gotową masę wyłożyć na ciasto, oprószyć resztą wiórków kokosowych oraz płatków migdałowych. Przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 07.04.2014 17:45
wygląda smakowicie!
Milka100 07.04.2014 14:28
po prostu miodzio
idealme 07.04.2014 12:56
wow wygląda ekstra!
Marta1986 07.04.2014 12:39
wspaniale ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak