Rafaello - ciasto

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiórki kokosowe

    200 g
  • krakersy

    1,5-2 paczki
  • mleko

    0,5-0,6 litr
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • żółtka jaj

    2 sztuki
  • masło

    100 g
  • mąka pszenna

    2 płaskie łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2,5 płaskie łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rafaello - ciasto foto
1. Robimy masę na ciasto.
- mikserem ucieramy żółtka z 1/4 cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną i 1/2 szklanki mleka. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

- pozostałe mleczko zagotowujemy z pozostałym cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy masę z jajami i mieszamy do uzyskania jednolitej masy o gęstości budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia.

- Masełko wyciągamy i pozostawiamy chwilę aby było miękkie, kroimy na mniejsze kawałeczki i miksujemy aby było jednolite. Do masełka dodajemy stopniowo masę budyniową (łyżka po łyżce) i cały czas mieszamy aż do kompletnego połączenia się składników. Dodajemy ok 100g wiórków kokosowych i wszystko jeszcze raz mieszamy.
Krok 2 - Rafaello - ciasto foto
2. Na dno blaszki wykładamy krakersy, na krakersy wykładamy odrobinę masy (ok 1/3), na nią znowu krakersy i tak do 3 warstw krakersów i masy.
Krok 3 - Rafaello - ciasto foto
3. Na wierzchnią warstwę masy wysypujemy pozostałe wiórki kokosowe. Odstawiamy do lodówki na 3-4godzinki aby krakersy przeszły masą. (można wstawić na całą noc wtedy na pewno będą miękkie).

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marta1221 13.05.2013 21:50
rewelacyjne ciasto, jedno z moich ulubionych :)
Samantha 21.11.2012 11:15
koniecznie musze wypróbować to cudo:)
Poison1988 14.11.2012 16:04
jest tylko jeden minus. szybko znika. Robiłam na blaszce 24x24cm wczoraj o 15stej. ok 18stej ukroiłam pierwszy kawałek. z rana wstałam i były już tylko 4 kawałki :D
pajbek 14.11.2012 15:47
Podoba mi się ten przepis. Do kawy będzie rewelacja :-)
GOSIA18 14.11.2012 12:05
pyszne ciasteczko
Poison1988 13.11.2012 20:28
Dodałam zdjęcie przekroju i dziękuję za cenną radę :)
IZABELA29 13.11.2012 19:54
Z miłą chęcią zobaczyłabym ciasto w przekroju. Taka mała rada ,dodawaj więcej zdjęć krok po kroku przepis będzie wtedy atrakcyjniejszy.
IZABELA29 13.11.2012 19:54
Z miłą chęcią zobaczyłabym ciasto w przekroju. Taka mała rada ,dodawaj więcej zdjęć krok po kroku przepis będzie wtedy atrakcyjniejszy.
manaika 13.11.2012 17:21
niebo w gębie
jolanta19 13.11.2012 16:28
mniam by się zjadło

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat