Rafaello

Rafaello

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • mąka tortowa

    1,5 szkl
  • jajko

    5 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • olej

    5 łyżęk
  • woda

    2 łyżki

Krem

  • mleko

    660 ml (2 i 2/3 szkl)
  • cukier

    3/4 szkl
  • budyń śmietankowy

    2 bez cukru na 0,5 l mleka
  • masło

    250 g
  • sok z cytryny

    1-2 łyżki

Posypka

  • wiórki kokosowe

    100 g
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Rafaello

Z białek ubijamy pianę, dodajemy partiami cukier i ubijamy na gładką gęstą masę.
Dalej ubijamy, ale na najmniejszych obrotach, dodajemy po jednym żółtku, wlewamy wodę i olej, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem.
Pieczemy w 175*C ok.25 minut, do suchego patyczka.

2 szklanki mleka gotujemy z cukrem, resztę mleka mieszamy z budyniami.
Do wrzącego mleka wlewamy rozprowadzony proszek budyniowy, gotujemy aż zgęstnieje i studzimy.

Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na koniec dolewamy sok z cytryny.
Ciasto przekrawamy na dwa blaty.
Z wierzchu zdejmujemy tzw. skórkę, żeby nam krem nie odstawał.
Na spód wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim blatem i na wierzchu rozprowadzamy resztę kremu.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wiórki, smażymy ciągle mieszając do momentu lekkiego zrumienienia.
Zdejmujemy z patelni i studzimy (nie zostawiamy na gorącej patelni, bo się przypalą).
Posypujemy ciasto i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Ania321 30.06.2017 15:42
przepyszne ciasto :)
Madzai 30.06.2017 10:46
Najlepsze!
Róża1 30.06.2017 09:51
pychotka !!!!!!!!!!!!!!!!!
Krystyna32 30.06.2017 09:21
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat