Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka tortowa 1,5 szkl
jajko 5 szt
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
olej 5 łyżęk
woda 2 łyżki

Krem

mleko 660 ml (2 i 2/3 szkl)
cukier 3/4 szkl
budyń śmietankowy 2 bez cukru na 0,5 l mleka
masło 250 g
sok z cytryny 1-2 łyżki

Posypka

wiórki kokosowe 100 g
cukier 2 łyżki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello

Z białek ubijamy pianę, dodajemy partiami cukier i ubijamy na gładką gęstą masę.
Dalej ubijamy, ale na najmniejszych obrotach, dodajemy po jednym żółtku, wlewamy wodę i olej, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem.
Pieczemy w 175*C ok.25 minut, do suchego patyczka.

2 szklanki mleka gotujemy z cukrem, resztę mleka mieszamy z budyniami.
Do wrzącego mleka wlewamy rozprowadzony proszek budyniowy, gotujemy aż zgęstnieje i studzimy.

Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na koniec dolewamy sok z cytryny.
Ciasto przekrawamy na dwa blaty.
Z wierzchu zdejmujemy tzw. skórkę, żeby nam krem nie odstawał.
Na spód wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim blatem i na wierzchu rozprowadzamy resztę kremu.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wiórki, smażymy ciągle mieszając do momentu lekkiego zrumienienia.
Zdejmujemy z patelni i studzimy (nie zostawiamy na gorącej patelni, bo się przypalą).
Posypujemy ciasto i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 30.06.2017 15:42
przepyszne ciasto :)
Madzai 30.06.2017 10:46
Najlepsze!
Róża1 30.06.2017 09:51
pychotka !!!!!!!!!!!!!!!!!
Krystyna32 30.06.2017 09:21
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak