Radomianka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    25 dag
  • margaryna

    10 dag
  • jaja

    3 szt
  • mąka

    25 dag
  • kakao

    3,5 dag
  • proszek do pieczenia

    1 torebka
  • cukier waniliowy

  • mleko

    3/4 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 szczypta
  • masło roślinne

    25 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • śmietana

    1 szklanka
  • wiórka kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na pulchną masę. Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierając. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać do masy jajecznej i dalej ucierać, wlać mleko, a na końcu pianę ubitą z białek. Wszystko wymieszać i wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i upiec ciasto. krem: Masło utrzeć z cukrem, dolewać powoli kwaśne mleko. Na końcu można dać sok z cytryny. Polewa: Wszystkie składniki włożyć do garnka, roztopić na małym ogniu, jak się zagotują, zdjąć z ognia i przestudzić.Upieczone ciasto, ostudzić, przeciąć na pół, posmarować kremem, przyłożyć drugą częścią.Polać polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagdaXXX 06.02.2013 17:48
ekstra
gottrina 30.09.2012 09:34
pyszne ciasto, uwielbiam radomianki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat