Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki ziołowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 szt
mąka 1, 5 szkl
woda gazowana 3/4 szkl
majeranek 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
oliwa 2 łyzki
sól do smaku
olej do smażenia
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki ziołowe

Do miski wbiłam jajka,roztrzepałam lekko i mieszając trzepaczką dodawałam oliwę i dalej dodawałam na zmianę mąkę z proszkiem, wodę gazowaną. Doprawiłam solą i pieprzem oraz ziołami, do smaku. Wymieszałam dokładnie na gładką masę, gęstszą nieco od ciasta naleśnikowego.
Na patelnię z rozgrzanym olejem kładłam łyżką owalne placuszki i przykrywałam pokrywką. Gdy zrumieniły się o d dołu i ścięły na wierzchu, przewracałam i dosmażałam bez przykrycia. Odsączyłam z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Dobre są z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 09.03.2013 14:52
dodaję zioła do placków ziemniaczanych ,ale z racuchami też fajny pomysł
pacpaw 12.04.2012 20:47
pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak