Racuszki ziemniaczano-mięsne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaków

    60 dag
  • karkówki

    40 dag
  • cytryny

    sok z połowy
  • mąki pszennej

    2 łyżki
  • przyprawa do mielonego mięsa, czarny pieprz, Przyprawa uniwersalna kucharek., sól, sos sojowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówkę oczyścić, umyć, osuszyć i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub również przepuścić przez maszynkę) i wymieszać z sokiem z cytryny. Połączyć mięso, ziemniaki, dodać 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego, po 1 łyżeczce soli, pieprzu czarnego i vegety, 3 łyżki sosu sojowego i mąkę. Wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, nakładać małe porcje masy ziemniaczano-mięsnej i smażyć racuszki na złoty kolor z każdej strony.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 18.01.2012 10:51
nie jadłam jeszcze takich racuszków ale wyglądają smacznie
bursztynek 23.09.2011 01:02
ciekawy pomysł, dla mnie coś nowego i wartego spróbowania
jogobella231 03.04.2011 09:16
pycha
IKrakowianka 10.03.2011 22:55
Uwielbiam :)
Jolanta40 06.02.2011 16:41
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat