Racuszki ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    400 g
  • szynka gotowana

    120 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    120 g
  • śmietana 18 proc

    130 g
  • jajko

    1 szt
  • żółty ser starty

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrałem, umyłem a następnie ugotowałem osolonej wodzie. Po ostudzeniu przecisnąłem przez praskę. 2/3 tartej bułki wymieszałem ze śmietaną, jajkiem, natką pietruszki i startym serem. Wsypałem kostki szynki, przyprawiłem do smaku. Połączyłem z masą ziemniaczaną. Uformowałem okrągłe racuszki o średnicy 6-8 cm, obtoczyłem w pozostałej tartej bułce. Smażyłem w głębokim oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 29.05.2015 21:46
Bardzo apetyczne racuszki!
Ada-Gaba 29.05.2015 16:43
fajny przepis
Grazyna0211 29.05.2015 15:19
świetne racuszki
Wafelek2601 29.05.2015 12:35
Bardzo dobre
Alex_M 29.05.2015 12:24
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat