Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z sosem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 sztuka
mąka 2 szklanka pełnoziarnista
mleko 1,5 szklanka
cukier 2 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżka
olej rzepakowy 3 łyżka
truskawki świeże 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z sosem

Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki. Miksujemy na gładką masę, dodając opcjonalnie odrobinę cukru. Przecieramy przez drobne sitko.

Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.

Do schłodzonych jajek dodajemy cukier i ubijamy dokładnie na puszystą masę.

Ciągle miksując dodajemy na przemian partiami mąkę i mleko. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, wlewamy olej rzepakowy i dokładnie mieszamy łyżką.

Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy z obu stron na rumiano niewielkie placuszki.

Podajemy z sosem truskawkowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 21.10.2014 13:29
Uwielbiam racuchy a jeszcze z dodatkiem sosu truskawkowego to już "niebo w gębie":)
Adam/ZUB3R 21.10.2014 11:05
wyglądają smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak