Racuszki z rodzynkami

Racuszki z rodzynkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • mleko

    1 szkl
  • kefir

    1/2 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • drożdże

    5 g
  • jajko

    1 szt
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • sól

    szczypta
  • rodzynki

    2 garście
  • woda wrzątek

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuszki z rodzynkami foto
Do miski dajemy mąkę oraz cukier i szczyptę soli.Wbijamy jajko, kruszymy odrobinę drożdży i wlewamy kefir oraz mleko. Dosypujemy cukier waniliowy.
Krok 2 - Racuszki z rodzynkami foto
Wszystko dokładnie miksujemy na jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 3 - Racuszki z rodzynkami foto
W tym czasie w miseczce zalewamy rodzynki wrzątkiem i zostawiamy je na 5 minut. Później odcedzamy je na małym sitku.
Krok 4 - Racuszki z rodzynkami foto
Odcedzone rodzynki dorzucamy do ciasta.
Krok 5 - Racuszki z rodzynkami foto
Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 6 - Racuszki z rodzynkami foto
Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta na gorący olej na patelni i smażymy na rumiano – z obu stron. Racuszki podajemy jak przestygną, bo rodzynki są gorące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
irenka 20.06.2014 22:07
świetny przepis,na pewno pyszne racuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat