Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z rodzynkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
mleko 1 szkl
kefir 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
drożdże 5 g
jajko 1 szt
cukier waniliowy 1 szt
sól szczypta
rodzynki 2 garście
woda wrzątek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z rodzynkami

Kroki postępowania

1
Do miski dajemy mąkę oraz cukier i szczyptę soli.Wbijamy jajko, kruszymy odrobinę drożdży i wlewamy kefir oraz mleko. Dosypujemy cukier waniliowy.
Krok 1 - Racuszki z rodzynkami foto
2
Wszystko dokładnie miksujemy na jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 2 - Racuszki z rodzynkami foto
3
W tym czasie w miseczce zalewamy rodzynki wrzątkiem i zostawiamy je na 5 minut. Później odcedzamy je na małym sitku.
Krok 3 - Racuszki z rodzynkami foto
4
Odcedzone rodzynki dorzucamy do ciasta.
Krok 4 - Racuszki z rodzynkami foto
5
Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 5 - Racuszki z rodzynkami foto
6
Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta na gorący olej na patelni i smażymy na rumiano – z obu stron. Racuszki podajemy jak przestygną, bo rodzynki są gorące.
Krok 6 - Racuszki z rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 20.06.2014 22:07
świetny przepis,na pewno pyszne racuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak