Racuszki z rodzynkami

Racuszki z rodzynkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • drożdże

    2,5 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • jajko

    2 sztuki
  • jabłka

    2 sztuki
  • rodzynki

    5 dag
  • aromat cytrynowy

    3-4 krople
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuszki z rodzynkami foto
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, następnie dodać cukier i mąkę oraz jajka i wszystko wymieszać. Rodzynki, aromat cytrynowy i starte na tarce jabłka dodać do ciasta i delikatnie wszystko wymieszać, ciasto odstawić na minimum 30 min, aby ciasto podrosło.
Krok 2 - Racuszki z rodzynkami foto
Na patelni podgrzać niewielka ilość oleju i smażyć na nim niewielkie placuszki
Krok 3 - Racuszki z rodzynkami foto
po usmażeniu posypać cukrem pudrem i podawać jeszcze ciepłe bo tak smakują najlepiej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 21.12.2013 17:55
bardzo lubię racuszki
Marlenka.S 19.12.2013 18:45
świetne racuszki, bardzo ładne zdjęcia
Kolorowa 19.12.2013 11:36
ładnie wyglądają..tylko po co ten aromat sztuczny ;)
olla85 19.12.2013 08:51
Mniam, pyszne takie racuszki. I jeszcze do tego rodzynki, które kocham! :)
Paolcia 19.12.2013 08:19
smacznie wygląda :)
Magula 19.12.2013 08:02
mniam lubię takie
Róża1 19.12.2013 00:04
uwielbiam racuszki:-), ale takich jeszcze nie jadłam
treonina 18.12.2013 23:31
wyglądają zachęcająco
bhb8 18.12.2013 22:47
Rodzynki tragedia, ale tak poza nimi to lubię racuszki :)
anemon 18.12.2013 22:04
Ależ one apetyczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat