Racuszki z kurczaka z papryką, borowikami, pomidorami, boczkiem Konrada Birka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    3 piersi
  • oliwa

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • borowiki

    80 g
  • boczek wędzony

    4 plastry
  • cebula

    1/2 szt
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • suszone pomidory

    2 łyżki
  • pietruszka

    1 pęczek
  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • woda gazowana

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Konrad Birek poleca:
Pokrojonego w paski kurczaka zamarynować w oliwie, posiekanych ząbkach czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki.
Borowiki ugotować i pokroić w paski. Następnie podsmażyć je razem z pokrojonym w paski boczkiem oraz cebulą i wystudzić.
Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, pokrojoną w paski paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki.
Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 13.06.2017 16:53
wow - wyglądają bardzo smacznie, a nazwa dość inetresująca
DOROTA# 20.06.2016 16:48
Danie ciekawe szkoda tylko,że kurczak surowy.Warstwa górna biała wysmażona,dolna surowa lekko różowa
marcia7 14.04.2014 14:22
niezłe danie
marcia7 12.04.2014 21:33
apetycznie wyglądają
Rycerz 04.01.2014 12:59
Ciekawy pomysł
Papryczka 07.05.2013 17:22
super danie
iwi 07.05.2013 15:03
Inwazja kolorów i smaków.
Konczi 07.05.2013 15:01
wow - wyglądają bardzo smacznie, a nazwa dość inetresująca - kurczak zagrodowy :D super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat