Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kurczak
3 piersi -
oliwa
2 łyżki -
ząbki czosnku
2 szt -
tymianek
1 łyżeczka -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
borowiki
80 g -
boczek wędzony
4 plastry -
cebula
1/2 szt -
papryka czerwona
1/2 szt -
suszone pomidory
2 łyżki -
pietruszka
1 pęczek -
Ciasto:
-
mąka pszenna
1 szklanka -
mleko
1 szklanka -
woda gazowana
1/2 szklanki -
jajko
1 szt -
sól
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Racuszki z kurczaka z papryką, borowikami, pomidorami, boczkiem Konrada Birka
Pokrojonego w paski kurczaka zamarynować w oliwie, posiekanych ząbkach czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki.
Borowiki ugotować i pokroić w paski. Następnie podsmażyć je razem z pokrojonym w paski boczkiem oraz cebulą i wystudzić.
Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, pokrojoną w paski paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki.
Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną.
Komentarze (8)