Racuszki z jabłkiem z kaszy manny i mąki krupczatki.

Racuszki z jabłkiem z kaszy manny i mąki krupczatki.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    2 sztuki
  • kasza manna

    pół szklanki
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    pół łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko

    około 150 ml
  • jabłko

    1 sztuka

Dodatkowo

  • cukier puder

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Jajka miksujemy z solą,cukrem,cukrem waniliowym,proszkiem do pieczenia,kaszą manną i mąką krupczatką,stopniowo wlewamy mleko i miksujemy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
2.Jabłko myjemy,osuszamy i obieramy,następnie usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starce jabłko przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.Następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4.Usmażone placuszki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Babeczka35
Z przepisu wychodzi 16 racuszków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

26.01.2016 07:34
Dziękuję i polecam:)

olkaaa

26.01.2016 07:27
chętnie spróbuję

gusia1000

26.01.2016 00:40
Zawsze dobre.

IKrakowianka

25.01.2016 18:20
świetne racuszki

irenka

25.01.2016 18:00
super przepis, wypróbuję ,muszą być pyszne racuszki

noninka77

25.01.2016 17:27
Uwielbiam racuszki ☺

Róża1

25.01.2016 17:25
fajny przepis !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat