Racuszki z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto kruche

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • margaryna

    25 gram
  • żółtka

    4 sztuki

Składniki na pianę

  • białko

    4 sztuki
  • sól

    szczypta
  • cukier kyszał

    1 szklanka

Prażenie jabłek

  • jabłka

    1/5 kilograma
  • cynamon Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto kruche:
Do miski przesiałam mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dodałam margarynę, wszystko razem siekam nożem. Gdy składniki miej więcej się razem połączyły, powoli dodawałam żółtka i już od tego momentu zagniatałam ciasto rękoma.Kiedy składniki się dokładnie połączyły, zawijamy ciasto we folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby trochę się ochłodziło.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka myję i obieram ze skórki, kroję w kostkę i przekładam do garnka. Jabłka lekko prażę na wolnym ogniu pod koniec prażenia dodaję odrobinę cynamonu.
Pieczenie ciasta:
Nagrzewam piekarnik do 180C .
Blachę wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję wcześniej ochłodzone ciasto kruche, na wierzch układam wcześniej podprażone jabłka z cynamonem. Wszystko razem zapiekam w piekarniku przez 50 minut.
Przygotowanie piany:
Kiedy ciasto się piecze, ubijam białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Kiedy piana stanie się sztywna, zaczynam pomału dodawać cukier, ciągle miksując.
Po upływie czasu pieczenia ciasta, wyciągam je i nakładam wcześniej przygotowaną pianę i wkładam z powrotem do piekarnika, zwiększam temperaturę do 200C i piekę jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu ciasta zostawiam je do ostudzenia w uchylonym piekarniku. Po tym czasie można już się zajadać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 21.12.2015 18:10
Rysia....myślałam że to ze mną coś nie tak ;-)
Rysia 16.11.2015 22:23
Pyszne ciasto,tylko nazwa chyba nietrafiona.
RenataZ-et 16.11.2015 16:25
mniam, ale pyszności!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat