Racuszki z jabłkami.

Racuszki z jabłkami.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szklanki
  • mąka

    3 szklanki
  • drożdże

    3 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • szczypta soli

  • jabłka

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrobić rozczyn: 2łyżki mąki ,drożdże ,0,5 szklanki letniego mleka ,cukier, zamieszać i odstawić na 15min, aby drożdże zaczęły działać.
Następnie dodać resztę składników, dobrze wymieszać i poczekać aż ciasto podrośnie.
Wsypać pokrojone jabłka, albo i nie, jeżeli chcemy mieć racuszki bez jabłek.

Smażyć na oleju, uważać na temperaturę. Zbyt wysoka spowoduje szybkie przypalenie, a ciasto w środku będzie surowe.
Łyżkę, którą nakładamy ciasto na patelnię maczać w kubku z zimną wodą, aby lepiej spadało.

Do racuszków możemy podać śmietanę, konfitury ,ale równie wyśmienite są posypane cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 16.02.2014 22:06
pyszne racuszki
ssylwiaa 18.12.2013 14:29
robię podobne, są świetne ;)
Olga_SK 18.12.2013 10:25
Smak dzieciństwa :)
fotoviderek 18.12.2013 07:25
Pyszne, klasyczne placuszki :)
Justynka958 18.12.2013 01:42
wyglądają smakowicie :)
Pyszota 17.12.2013 21:37
wyglądają na pulchne... i smakowite
Rysia 17.12.2013 19:48
Racuszki zawsze znajdą amatora.
Katarzyna54 17.12.2013 19:18
aż ślinka leci tak ładnie wyglądją
patryska76 17.12.2013 18:56
Piękne, rumiane racuszki ;-) Z pewnością pyszne ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat