Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 20 g
jajko 1 szt
mąka 20 dag
mleko 0,5 szkl
cukier 5 łyżeczek
szczypta soli
jabłka 2 szt
cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Z drożdży, cukru, 4 łyżek mąki i 1/4 szkl mleka zrobić rozczyn (czyli wymieszać te składniki na jednolitą masę), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Racuszki z jabłkami foto
2
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 2 - Racuszki z jabłkami foto
3
Gdy rozczyn podrośnie dodać do niego jajko i wymieszać, następnie dodać resztę mleka, resztę mąki i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać i znów odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie dodać do niego pokrojone jabłka i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Racuszki z jabłkami foto
4
Na patelni rozgrzać olej i smażyć niewielkie racuszki na złoty kolor z obu stron.
Krok 4 - Racuszki z jabłkami foto
5
Racuszki podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Krok 5 - Racuszki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.11.2013 17:04
Smaczne są.
ppaulina 06.07.2013 20:30
mniam mniam
Elżbieta17 26.04.2013 20:50
pyszne racuszki:)
JOANNA16 23.03.2013 15:35
pyszności :-)
Laila2786 19.03.2013 12:16
aż ślinka cieknie
pestka 03.03.2013 11:36
jedno z moich ulubionych dań
Milena87 14.02.2013 18:00
bardzo takie lubię:)
Poison1988 14.02.2013 17:46
moje ulubione :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak