Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
jajko 2 sztuki
drożdże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
masło 1 łyżeczka
jabłka 60 dag
cynamon 2 łyżeczki
cukier puder 1/2 szklanki
mleko 1 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
olej do smażenia 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z letnim mlekiem,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Racuszki z jabłkami foto
2
Następnie do naczynia wsypujemy mąkę dodajemy rozczyn z drożdży,jajka,stopione masło i szczyptę soli do smaku.Wyrabiamy pulchne ciasto i odstawiamy aby podwoiło swoją objętość
Krok 2 - Racuszki z jabłkami foto
3
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach,odsączamy.Gdy już ciasto podwoiło swoją objętość dodajemy jabłka delikatnie mieszając.
Krok 3 - Racuszki z jabłkami foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej łyżką nakładamy małe porcję i smażymy z obu stron na złoto brązowy kolor. Posypujemy je cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.Można je również posmarować konfiturą.
Krok 4 - Racuszki z jabłkami foto
5
Można posypać pudrem z cynamonem lub posmarować konfiturą
Krok 5 - Racuszki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak