Racuszki z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    25 dag
  • jajko

    2 sztuki
  • drożdże

    2 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • masło

    1 łyżeczka
  • jabłka

    60 dag
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • mleko

    1 1/2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuszki z jabłkami foto
Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z letnim mlekiem,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Racuszki z jabłkami foto
Następnie do naczynia wsypujemy mąkę dodajemy rozczyn z drożdży,jajka,stopione masło i szczyptę soli do smaku.Wyrabiamy pulchne ciasto i odstawiamy aby podwoiło swoją objętość
Krok 3 - Racuszki z jabłkami foto
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach,odsączamy.Gdy już ciasto podwoiło swoją objętość dodajemy jabłka delikatnie mieszając.
Krok 4 - Racuszki z jabłkami foto
Na patelni rozgrzewamy olej łyżką nakładamy małe porcję i smażymy z obu stron na złoto brązowy kolor. Posypujemy je cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.Można je również posmarować konfiturą.
Krok 5 - Racuszki z jabłkami foto
Można posypać pudrem z cynamonem lub posmarować konfiturą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat