Racuszki truskawkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jogurt truskawkowy

    250 g
  • truskawki

    13 szt
  • jajko

    2 szt
  • sól

    szczypta
  • mąka kartoflana

    2 łyżki
  • skrobia kukurydziana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuszki truskawkowe foto
Do metalowej miski wbijamy dwa jajka, wlewamy całe opakowanie jogurtu truskawkowego, dodajemy szczyptę soli, następnie wsypujemy 2 łyżki skrobii kukurydzianej, dodajemy 1/2 łyżeczkę sody i dokładnie ubijamy trzepaczką. Następnie dodajemy do masy 2 łyżki mąki kartoflanej i 1 łyżkę mąki pszennej i dalej ubijamy.
Krok 2 - Racuszki truskawkowe foto
Z truskawek obieramy szypułki, kroimy w plasterki i wrzucamy do miski, delikatnie mieszamy, następnie smażymy na patelni do naleśników racuszki z obu stron, po 4 na raz (z porcji wychodzi 12 sztuk).
Krok 3 - Racuszki truskawkowe foto
Usmażone racuszki wykładamy na talerz i dekorujemy świeżymi truskawkami. Kto chce więcej słodyczy może je posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KARAiBEA! 17.02.2014 13:29
Lubie placki
bejciu24 25.08.2011 20:56
lubię takie placuszki
bejciu24 25.08.2011 20:55
lubię takie placuszki
Jolanta_P-S 24.08.2011 19:01
ale ja je wczoraj kupiłam na targu za 8 zł/kg
ewasylwia 24.08.2011 11:17
szkoda że już po truskawkach
Natalia37 23.08.2011 18:59
ja robie z jabłkami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat