Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki śmietanowe na białkach

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 ½ szklanki
mąka gryczana 1/2 szklanki
białko 3 szt
śmietana 30% 1 szklanka
mleko 1/2 szklanki
masło 1,5 łyżki
drożdże świeże 1,5 dag
cukier 1/2 łyżki
sól do smaku
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki śmietanowe na białkach

Wykonanie:
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, lekko posolić, wsypać cukier, mąkę gryczaną i odstawić do podrośnięcia. Następnie połączyć z resztą składników i roztopionym masłem. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, lekko wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu rumiane racuszki. Podawać dowolnie według smaku: posypane cukrem pudrem, konfiturą lub bitą śmietaną z sezonowymi owocami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 14.06.2017 14:30
smaczne racuszki :)
benka 12.06.2017 15:47
Świetny sposób na wykorzystanie białek.
dodi 12.06.2017 15:17
ale pyszniutkie
wwwiolka 12.06.2017 11:52
Bardzo fajny przepis.
gosia56 12.06.2017 10:40
na pewno pyszne
IZABELA29 12.06.2017 08:11
Chętnie spróbuję
Krystyna32 12.06.2017 07:49
bardzo smaczne
Franciszek 11.06.2017 23:20
pyszne racuchy
MagdalenaIC 11.06.2017 21:59
Pysznie :)
mirosława4 11.06.2017 20:10
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak