Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mascarpone
250 g -
rodzynki
1-2 łyżki -
budyń waniliowy
1 op. -
jajko
4 -
cukier puder
do smaku -
aromat waniliowy
-
rum
50 ml -
mąka kukurydziana
3 łyżki -
mąka pszenna
4-5 łyżek -
proszek do pieczenia
1 op. -
masło klarowane
-
olej
Przepis i sposób przygotowania Racuszki serowe z cukinią
Jajka zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym.
Cukinię obrać i utrzeć na tarce o największych oczkach - dodać do ciasta razem z osączonymi rodzynkami.
Dodać mąkę kukurydzianą i pszenną, aby ciasto było bardziej zwarte.
Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym i smażyć na rumiano niewielkie porcje ciasta.
Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Jako dodatek pasuje jogurt lub twarożek waniliowy, mus owocowy lub syrop klonowy.
Komentarze (5)