Racuszki serowe z cukinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mascarpone

    250 g
  • rodzynki

    1-2 łyżki
  • budyń waniliowy

    1 op.
  • jajko

    4
  • cukier puder

    do smaku
  • aromat waniliowy

  • rum

    50 ml
  • mąka kukurydziana

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    4-5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 op.
  • masło klarowane

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kilka godzin wcześniej namoczyć rodzynki w rumie.
Jajka zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym.
Cukinię obrać i utrzeć na tarce o największych oczkach - dodać do ciasta razem z osączonymi rodzynkami.
Dodać mąkę kukurydzianą i pszenną, aby ciasto było bardziej zwarte.
Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym i smażyć na rumiano niewielkie porcje ciasta.
Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

Jako dodatek pasuje jogurt lub twarożek waniliowy, mus owocowy lub syrop klonowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta 14.06.2013 18:38
nie moge się doczekać cukini z działki
Habibi 30.08.2012 16:14
UWAGA! Z przygotowanego ciasta należy smażyć racuszki natychmiast, gdyż ciasto robi się rzadkie, kiedy trochę postoi!
Kaja35 24.08.2012 10:27
super
Kaja35 24.08.2012 10:27
super
Agnieszka54 22.08.2012 07:18
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat