Racuszki rzucane

Racuszki rzucane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże

    50 g
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • jajko

    5 sztuk
  • mleko ciepłe

    3/4 szklanki
  • cukier drobny

    3/4 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • skórka z cytryny

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • cukier puder

    do oprószenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wbić do miski i ubić na puszystą pianę z cukrem.Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku i niewielkiej ilości cukru oraz mąki zostawić zaczyn do podrośnięcia w ciepłym miejscu.następnie wsypać mąkę do ubitych jaj oraz wlać zaczyn dodać śmietanę i roztopione masło oraz otartą skórkę z połówki cytryny i ręką wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od ręki.Oprószyć mąką po wierzchu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem.Nabierać łyżką ciasto i kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiany kolor.Osączyć upieczone racuszki na ręczniku papierowym,zimne oprószyć pudrem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata9 03.05.2014 14:06
smaczne racuchy
gosiag 03.05.2014 13:46
fajne racuchy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat