Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki rzucane

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 50 g
śmietana 18 proc 2 łyżki
jajko 5 sztuk
mleko ciepłe 3/4 szklanki
cukier drobny 3/4 szklanki
masło 1 łyżka
sól szczypta
skórka z cytryny 2 łyżki
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki rzucane

Jajka wbić do miski i ubić na puszystą pianę z cukrem.Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku i niewielkiej ilości cukru oraz mąki zostawić zaczyn do podrośnięcia w ciepłym miejscu.następnie wsypać mąkę do ubitych jaj oraz wlać zaczyn dodać śmietanę i roztopione masło oraz otartą skórkę z połówki cytryny i ręką wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od ręki.Oprószyć mąką po wierzchu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem.Nabierać łyżką ciasto i kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiany kolor.Osączyć upieczone racuszki na ręczniku papierowym,zimne oprószyć pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 03.05.2014 14:06
smaczne racuchy
gosiag 03.05.2014 13:46
fajne racuchy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak