Racuszki ryżowe

Racuszki ryżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    2 szt
  • mleko

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    5 łyżek
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować, nie solić. Odparować całą wodę i zostawić do ostygnięcia a następnie zmiksować z mlekiem. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek i cynamon. Wymieszać Na końcu dodać zmiksowany ryż i dobrze połączyć składniki. Dużą łyżką kłaść porcje ciasta na gorący tłuszcz i piec z obu stron do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami: bita śmietana, cukier puder, sosy, dżem.
Smacznego!!!

--> Porcja na około 20 racuszków

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cooleczka 07.02.2012 17:29
zapowiada się smacznie :)
Patrycja33 13.10.2011 16:25
smaczne
ilka_86 12.08.2011 08:26
robiłam podobne:) smaczne:)
MAŁGORZATA108 25.02.2011 16:48
Smaczniutkie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat