Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki pełnoziarniste na kefirze

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

racuchy

kefir 150 ml
lucuma sproszkowana 2 łyżki
jajko 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1/5 łyżeczki
mąka pełnoziarnista 3/4 szklanki
mąka z zarodków kukurdzy 1 czubata łyżka

do nadzienia

orzechy włoskie mielone 1 łyżka
rodzynki 1 łyżka
banan 1 sztuka

dekoracja

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki pełnoziarniste na kefirze

Do kefiru dodajemy sodę i odstawiamy na około 10-15 minut. Następnie dodajemy jajo, lucume, odrobinę skórki otartej z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy mąki i rozdrobnione orzechy, a na sam koniec pokrojone w drobne cząstki banany oraz rodzynki. Ciasto mieszamy na gładką masą. Z tak przygotowanego ciasta na rozgrzaną patelnię,(posmarowaną masłem bądź oliwą) najlepiej z powłoką nieprzywierającą łyżką nakładamy ciasto rozsmarowując go lekko, tak aby ciasto miało grubość około cm. Racuszki smażymy z obydwóch stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprószamy pudrem. Można też do nich podać jogurt i świeże owoce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 15.06.2016 23:41
smaczny, zdrowy posiłek
krokus 13.05.2016 22:29
fajne racuchy
Łukasz15 13.05.2016 14:11
Super racuszki
Grazyna0211 13.05.2016 13:17
smaczne racuszki
Franciszek 13.05.2016 11:17
pyszne danie
Joannasz3190 13.05.2016 10:33
Pyszności :)
noninka77 12.05.2016 18:29
Pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak