Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki lub babeczki ziemniaczane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1 szt
szynka konserwowa 125 gr
cebula 180 gr
smietana 18% 2 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
mąka pszenna 3 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek do smaku
ser gouda 60 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki lub babeczki ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Połowę ziemniaków zetrzeć drobno a resztę na grubych oczkach tarki.
Cebulę zetrzeć na średnich oczkach tarki a szyneczkę pokroić w kostkę.
Połączyć wszystkie składniki
Krok 1 - Racuszki lub babeczki ziemniaczane foto
2
Usmażyć racuszki na rozgrzanym oleju.
Podać z ulubionym sosem lub gulaszem.
Z tej masy wychodzi około 16 większych racuszków.
Krok 2 - Racuszki lub babeczki ziemniaczane foto
3
Ja połowę nałożyłam do papilotek i wstawiłam do blaszki na muffiny.
Krok 3 - Racuszki lub babeczki ziemniaczane foto
4
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na około 40 minut.
Porada:
Nie polecam jednak foremek papierowych, bo ciężko odchodzą od babeczek. Lepiej jest użyć stalowych foremek do pieczenia babeczek i je natłuścić oraz oprószyć bułką tartą. Doskonała dietetyczna forma, bo unikniemy tłuszczu przeznaczonego do smażenia.
Krok 4 - Racuszki lub babeczki ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.03.2014 01:05
Tylko tak robić, a potem jeść.
Poison1988 01.03.2014 18:15
świetny przepis - zarówno w wersji placuszkowej jak i babeczkowej :)
katarzynka455 28.02.2014 16:57
wyglądają bardzo smakowicie
Stenka 28.02.2014 14:17
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak