Racuszki jogurtowe

Racuszki jogurtowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • jogurt grecki

    1 szklanka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    2 łyżki
  • masło

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuszki jogurtowe foto
W misce mieszamy dokładnie suche składniki. Następnie dodajemy jogurt, jajka, ekstrat waniliowy i mleko. Całość energicznie mieszamy aż powstanie jednolita masa.
Krok 2 - Racuszki jogurtowe foto
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy, formując niewielkie placuszki.
Krok 3 - Racuszki jogurtowe foto
Gdy się zarumienią, przewracamy na odwrotną stronę i również smażymy na złoty kolor.
Krok 4 - Racuszki jogurtowe foto
Placuszki przekładamy na talerz i podajemy ciepłe, gdyż takie są najlepsze.
Krok 5 - Racuszki jogurtowe foto
Ciepłe racuszki podajemy z ulubionym dodatkiem. W moim przypadku podałam z truskawkami oraz jogurtem truskawkowym, którym polałam placuszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 25.04.2014 10:57
na pewno smakują wyśmienicie
pajbek 07.07.2013 19:25
Pyszne placuszki :-)
gusia1000 07.07.2013 18:48
Warto takie robić.
sylwiusia055 07.07.2013 18:22
pysznie wyglądają
idealme 07.07.2013 15:27
ale bym zjadła, wyglądają pysznie ! :)
bogusia19 07.07.2013 14:03
warte spróbowania
dodi 07.07.2013 13:42
od razu do ulubionych
eMMe 07.07.2013 13:25
Fajne na śniadanie, i do tego szybko się robi:)
Aleksandra/Olcia 07.07.2013 13:01
czseto robie dla synka
Monia 07.07.2013 12:51
Smaczne i szybkie do zrobienia ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat