Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki jabłkowe na maślance

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślanka 2 szkl.
mąka pszenna ok. 2 szkl.
jajko 2-3
jabłka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 3-4 łyżki
cukier waniliowy do smaku
olej do smażenia
masło klarowane

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki jabłkowe na maślance

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz maślankę. Składniki zmiksować na gęste ciasto i odstawić na 15 minut. W tym czasie obrać dowolną ilość jabłek i pokroić je w plasterki, kosteczkę albo utrzeć na największych oczkach tarki. Połączyć ciasto z jabłkami.

Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewać mieszankę oleju i masła klarowanego, kłaść równe porcje ciasta i smażyć na rumiano obu stron.
W trakcie smażenia można dodatkowo nakryć pokrywką, aby racuszki były delikatniejsze i bardziej puszyste.

Podawać na ciepło lub na zimno z cukrem pudrem, dżemem albo musem jabłkowym, jogurtem lub śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 12.09.2017 10:57
Od samego patrzenia na zdjęcie robię się głodna. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak