RACUSZKI GRUSZKOWO-ŻURAWINOWE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    250 gram
  • żurawina

    2-3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajko

    2 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko 2%

    3/4 szklanki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

  • cukier puder

  • jogurt gruszkowy

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żurawinę zalać przegotowaną ciepłą wodą i odstawić na 20-30 minut żeby zmiękła.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka roztrzepać z cukrem dodać jogurt,śmietanę i część mleka do powstałej masy dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać.Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolać resztę mleka(ciasto ma być gęstości dobrej śmietany).Gruszki obrać,pokroić w kostkę,żurawinę odsączyć i osuszyć(zostawić kilka do dekoracji)owoce dodać do ciasta i wymieszać.Na patelni rozgrzać olej łyżka nakładać racuszki i smażyć na rumiano z obu stron.Po usmażeniu posypać cukrem pudrem można też podawać polane śmietaną.SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (47)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 25.09.2014 20:54
uwielbiam racuchy : )
smakołyk 25.01.2014 23:54
Właśnie myślałam o takim połączeniu, super przepis
Dorian 13.01.2014 21:30
super racuszki
Bernadeta1 17.12.2013 10:09
na pewno bardzo smaczne
Ola1young 18.11.2013 13:02
bardzo lubie racuchy :)
Łukasz15 17.01.2013 16:42
Bardzo dobre
edi 24.12.2012 11:54
wspaniałe:)
cooleczka 04.12.2012 18:18
same pyszności
kate.500 01.10.2012 08:24
apetyczne
Ada-Gaba 09.09.2012 07:47
z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam, super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat