Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki drożdżowe jabłkowo-brzoskwiniowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 szt
jajko 3 szt
aromat waniliowy 1 łyżeczka
szczypta kurkumy
sól 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
olej do smażenia
cukier 3 łyzki
drożdże pół kostki
mleko 2,5 szklanki
mąka 3 szklanki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki drożdżowe jabłkowo-brzoskwiniowe

Do wysokiego naczynia rozkruszamy drożdże i mieszamy je z cukrem i solą, gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy kurkumę, aromat, jajka i rozpuszczone letnie masło, całość dokładnie miksujemy.
Brzoskwinie należy odsączyć z syropu i pokroić na małe cząstki,to samo robimy z obranymi jabłkami, pokrojone owoce odkładamy na bok.
Do ciasta wlewamy przegotowane letnie mleko i makę, całość mieszamy do uzyskania gęstego ciasta, na koniec wystarczy już tylko wrzucić owoce i delikatnie ciasto na racuchy mieszać by owoce się nie rozpadły.
Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia, później smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do uzyskania rumianego koloru, po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 30.06.2014 14:35
uwielbiam takie jedzonko
misiaczek-30 15.04.2014 14:26
smaczne racuszki )))))))))
Alex_M 25.01.2014 12:20
pyszne racuszki!
patryska76 24.01.2014 16:33
Pycha! ;-)
monisia1977 24.01.2014 16:08
mniam pycha
nogawkuchni 24.01.2014 15:57
Wyglądają smakowicie,bardzo lubię takie wszelakie słodkie racuszki z owocami,przydatny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak