Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki drożdżowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 sztuka
mleko 1,5 szklanki
drożdże 4 dag
cukier 4 łyżki
sól szczypta
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Porada

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na racuchy drożdżowe, lekkie, puszyste - po prostu pyszne.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki drożdżowe

Kroki postępowania

1
Rozczyn: do miseczki wlewamy lekko ciepłe mleko, rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 1 łyżkę mąki - delikatnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Racuszki drożdżowe foto
2
W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli oraz roztrzepane jajo.
Krok 2 - Racuszki drożdżowe foto
3
Kiedy rozczyn wyrośnie przelewamy go do pozostałych składników i dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20-30 min. do wyrośnięcia.
Krok 3 - Racuszki drożdżowe foto
4
Po tym czasie ciasto pięknie zwiększy objętość i jest gotowe do smażenia.
Krok 4 - Racuszki drożdżowe foto
5
Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy placuszki z dwóch stron na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu, wtedy jeszcze podrosną i nie przypalą się. Zdejmujemy z patelni i posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Racuszki drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 25.11.2014 08:32
Uwielbiam:)
w mojej kuchni 25.11.2014 00:19
też lubię takie racuchy
jasiek 24.11.2014 23:57
moje dzieciaki uwielbiają
irenka 24.11.2014 21:59
pyszne,uwielbiam racuszki
wioleczka83 24.11.2014 20:21
rewelacja :)
Krewa007 24.11.2014 20:00
Smakowite:)
Adam/ZUB3R 24.11.2014 19:40
wyglądają bardzo smacznie
Lis 24.11.2014 19:37
Pyszne racuszki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak