Racuszki

Racuszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dkg
  • żółtka jaj

    4
  • drożdże świeże

    2 dkg
  • mleko

    0,25 l
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Racuszki

Rozbić mąkę z mlekiem i drożdżami. Gdy drożdże ruszą, wbić 4 żółtka, dodać masło cukier, trochę soli, wymieszać dobrze, dać podrosnąć. Wtedy łyżką kłaść na gorącą oliwę okrągłe placuszki. Wyjmować łyżką cedzakową, żeby oliwa dobrze osiąkła. Posypac cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

kielcok1 15.12.2011 16:31
moje ulubione
rakow2
rakow2 10.05.2011 14:44
czasem takie robię
kokos987 17.12.2010 09:34
spoczko
Joanna120 11.12.2010 20:19
puszyste i pyszne
stokrotka 24.11.2010 20:48
ja też takie lubię
Krzysztof42 02.10.2010 10:02
racuszki zawsze smakują
Patrycja40 17.06.2010 08:56
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat