Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy ze słonecznikiem i porzeczkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 szt
drożdże 30 g
mleko ciepłe wg potrzeby
cukier 2 łyżki
miód 2 łyżki
czerwona porzeczka 1 szklanka
słonecznik łuskany 3/4 szklanki
czekolada gorzka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy ze słonecznikiem i porzeczkami

Kroki postępowania

1
Wlać do naczynia szklankę ciepłego mleka. Dodać miód i cukier i wymieszać. Dodać pokruszone drożde. Wbić jajko i ponownie przemieszać.
Krok 1 - Racuchy ze słonecznikiem i porzeczkami foto
2
Wsypać mąkę. Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo mleko. Ciasto ma być ciut gęstsze niż śmietana. Dodać porzeczki i przemieszać.
Krok 2 - Racuchy ze słonecznikiem i porzeczkami foto
3
Dosypać ziarna słonecznika. Po wymieszaniu odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut aby podrosło. Naczynie nakryć czystą ściereczką.
Krok 3 - Racuchy ze słonecznikiem i porzeczkami foto
4
Na rozgrzany olej nakładać łyżką porcje ciasta i formować małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 4 - Racuchy ze słonecznikiem i porzeczkami foto
5
Czekoladę roztopić w kuchence mikrofalowej. Ciepłe placuszki podawać posmarowane czekoladą. Smacznego.
Krok 5 - Racuchy ze słonecznikiem i porzeczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 30.04.2016 22:50
pomysłowe racuchy
Motorek 30.04.2016 20:53
wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak