Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z żurawiną

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
mleko 1,5 szklanki
drożdże 5 dag
cukier 1/3 szklanki
sól 1 szczypta
jajko 2 sztuki
margaryna 5 dag
rum 2 łyżki
olej do smażenia
cukier puder do posypania
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z żurawiną

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy. Przygotowujemy rozczyn. W tym celu do połowy mleka dokładamy cukier, rozkruszone drożdże oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencje gęstej śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do podrośnięcia ( w ciepłe miejsce).
Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Krok 1 - Racuchy z żurawiną foto
2
Do podrośniętego rozczynu dokładamy mąkę, pozostałe mleko, sól, rum oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Pod koniec wyrabiamy wlewamy tłuszcz. Gdy ciasto jest gotowe i odchodzi od ręki wsypujemy żurawinę
Krok 2 - Racuchy z żurawiną foto
3
Łączymy żurawinę z ciastem i całość odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość.
Krok 3 - Racuchy z żurawiną foto
4
Wyrośnięte ciasto
Krok 4 - Racuchy z żurawiną foto
5
Gdy ciasto wyrośnie rozgrzewamy tłuszcz. Za pomocą łyżki odrywamy porcje ciasta i przekładamy na rozgrzany olej.
Krok 5 - Racuchy z żurawiną foto
6
Racuszki smażymy w obu stron do zrumienienia. (Łyżkę wcześniej maczamy w rozgrzanym oleju, wówczas ciasto się do niej nie przylepia).
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem!
Krok 6 - Racuchy z żurawiną foto
7
Takie racuchy serwuję obowiązkowo w karnawale w ramach obiadu!!
Można je także podawać do kawy! Są pulchniutkie, a zawarta w środku żurawina dodaje im słodkości.
Krok 7 - Racuchy z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.01.2014 00:23
Wspaniałe racuchy.
migotka28 30.11.2013 22:49
pamiętam jak robiła je mama dawno nie jadłam
pierniczkowo 30.11.2013 11:47
super pomysł z tą żurawiną :)
everay 29.11.2013 21:03
cudne cudne cudowne:)
noninka77 29.11.2013 20:18
wspaniałe:)
Pyszota 29.11.2013 20:17
Uwielbiam racuchy :)
Marta17 29.11.2013 19:00
bardzo lubię racuchy
Kuchenka 29.11.2013 18:52
ojej, ja nigdy nie robiłam racuszków na drożdżach. Czy ciasto jest podobne do pączków ?
Monika-twin 29.11.2013 18:47
pycha przepis
patryska76 29.11.2013 18:42
Pyszne racuszki.. ;)
Renata9 29.11.2013 18:28
smaczne racuchy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak