Racuchy z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    50 g
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier waniliowy

    32 g
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    3 sztuki
  • maślanka

    1,5 szklanki
  • truskawki świeże

    50 dkg
  • olej do smażenia

  • cukier puder

    do oprószenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuchy z truskawkami foto
W mleku rozpuścić cukier i drożdże, odłożyć na kilka minut.
Krok 2 - Racuchy z truskawkami foto
Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy i sól, wymieszać.
Krok 3 - Racuchy z truskawkami foto
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, jajka i maślankę.
Krok 4 - Racuchy z truskawkami foto
Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Krok 5 - Racuchy z truskawkami foto
Truskawki umyć, odszypułkować.
Krok 6 - Racuchy z truskawkami foto
Pokroić je na mniejsze kawałki i dodać do ciasta.
Krok 7 - Racuchy z truskawkami foto
Wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
Krok 8 - Racuchy z truskawkami foto
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Kłaść na nią porcje ciasta.
Krok 9 - Racuchy z truskawkami foto
Racuchy smażyć na rumiano z obu stron.
Krok 10 - Racuchy z truskawkami foto
Podawać oprószone cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata22 04.10.2014 22:19
racuchy zawsze chętnie zjem ;)
stan2401 04.10.2014 14:32
pyszniutkie
Janina 04.10.2014 14:29
Pyszne są;)
Malinka 04.10.2014 14:15
Bardzo takie lubię :)
halinah 04.10.2014 12:21
dobre połączenie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat