Racuchy z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1,5 szkl
  • cukier waniliowy

    1 op
  • jajko

    1 szt
  • sól

    szczypta
  • drożdże

    1,5 dag
  • mąka

    1,5 szkl
  • truskawki

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzewamy. W mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże oraz cukier waniliowy. Dodajemy jajko i sól. Mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy, aby ciasto nie miało grudek. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Truskawki obieramy z szypułek, kroimy na mniejsze kawałki. Owoce dodajemy do wyrośniętego ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta. Racuszki smażymy na rumiano z dwóch stron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adam/ZUB3R 14.07.2014 08:52
smaczne racuchy
krystyna330 13.07.2014 21:17
Super pomysł :)
Adamorek 13.07.2014 20:05
jadłem tylko z jabłkami
Czyki 13.07.2014 19:04
Uwielbiam takie racuszki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat