Racuchy z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • jogurt naturalny

    150 g
  • mleko

    1 szklanka
  • mąka

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    3 łyżki
  • truskawki

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuchy z truskawkami foto
Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i ubijamy. Dodajemy mleko, jogurt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy olej i całość dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Racuchy z truskawkami foto
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek, połowę z nich rozdrabniamy za pomocą blendera, a drugą połowę kroimy w plasterki.
Truskawki pokrojone w plasterki dodajemy do masy, mieszamy
Krok 3 - Racuchy z truskawkami foto
i na rozgrzanej patelni smażymy placuszki- po parę minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.
Krok 4 - Racuchy z truskawkami foto
Podajemy polane sosem ze zmiksowanych truskawek. Sos możemy odrobinę dosłodzić, ale nie jest to konieczne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 05.02.2013 14:29
ale tu pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat