Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z malinami i rabarbarem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 25 dag
drożdże 1,5 dag
mleko 1/2 szkl
jogurt naturalny 1/2 szkl
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
sól 1/3 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
rabarbar 1 laska
maliny świeże 1 szkl
cukier puder
olej do smażenia

Porada

Racuchy z malinami i rabarbarem można podawać z miodem, sosem czekoladowym lub cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z malinami i rabarbarem

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, wsypać 2-3 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać jogurt, pozostałą mąkę, sól i żółtko.

Krok 1 - Racuchy z malinami i rabarbarem foto
2
Wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.
Krok 2 - Racuchy z malinami i rabarbarem foto
3
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki, posypać cukrem z wanilią.
Krok 3 - Racuchy z malinami i rabarbarem foto
4
Maliny opłukać i osuszyć. Do ciasta dodać rabarbar i maliny.

Krok 4 - Racuchy z malinami i rabarbarem foto
5
Wszystko razem delikatnie zamieszać.
Krok 5 - Racuchy z malinami i rabarbarem foto
6
Na rozgrzany olej łyżką wkładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 6 - Racuchy z malinami i rabarbarem foto
7
Usmażone racuchy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Krok 7 - Racuchy z malinami i rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 16.08.2015 21:20
Pyszne, narobiłaś mi smaku:)
agaK. 15.08.2015 21:46
Pyszności i ślicznie podane.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak