Racuchy z malinami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szkl
  • cukier

    1,5 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • drożdże

    25 g
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • mąka

    2,5 szkl
  • maliny

    200 g
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, cukier, jajko oraz sól. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj po troszeczku mąki. Wymieszaj, aby w cieście nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Do ciasta dodaj maliny. Wymieszaj. Na rozgrzany olej nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta, formując placuszki. Smaż na rumiano z dwóch stron. Tłuszcz odsącz na papierowym ręczniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 09.07.2014 06:25
Moje dziewczyny były by zachwycone gdyby dostały dzisiaj takie śniadanie :)
Iwusia 08.07.2014 23:15
smakowite :)
noninka77 08.07.2014 21:50
Z chęcią bym się poczęstowała:-)
Renata22 08.07.2014 21:32
Danie zawsze na czasie;)
gosia1988 08.07.2014 20:56
muszą być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat