Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z jabłkami i skórką z pomarańczy

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślanka 400 ml
serek mascarpone 140 g
mąka pszenna 2,5 szkl
cukier 2 łyżki
sól do smaku
jajko 2 szt
cukier waniliowy 1 łyżka
skórka z pomarańczy lub limonki 2 łyżki
jabłka 3 szt
olej do smażenia
cukier puder
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z jabłkami i skórką z pomarańczy

Kroki postępowania

1
Maślankę wlać do miski, wymieszać z serkiem, dodać sodę, żółtka, zamieszać. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy i 2 szklanki mąki, niedokładnie wymieszać. Do ciasta dodać skórkę pomarańczową.
Krok 1 - Racuchy z jabłkami i skórką z pomarańczy foto
2
Obrane i pokrojone na kawałeczki jabłka, oprószyć pozostałą mąką, połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Racuchy z jabłkami i skórką z pomarańczy foto
3
Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki.
Krok 3 - Racuchy z jabłkami i skórką z pomarańczy foto
4
Usmażone osączyć, posypać cukrem pudrem lub polać sosem owocowym albo czekoladowym.
Krok 4 - Racuchy z jabłkami i skórką z pomarańczy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 01.12.2015 21:07
pyszne racuszki
mariuszek8 22.08.2015 09:54
wyglądają wyśmienicie! Takie apetyczne
Grażyna13 25.08.2014 21:13
Podobają mi się :)
Jagódka77 01.06.2014 11:56
przepis wart wypróbowania, racuchy wyglądają super
olkaaa 05.03.2014 07:53
ze skórką jeszcze nie próbowałam
adelajda 19.02.2014 21:07
rzadko robię racuchy, bardzo lubię a z takimi dodatkami to super :)
mela25 17.02.2014 19:13
super smakowite
IlonaAlbertos 16.02.2014 21:51
Apetyczne racuszki.
Iwusia 15.02.2014 22:56
lubię takie racuszki
alaaa 15.02.2014 16:36
racuchy to zawsze pyszne a z skórką muszą być jeszcze pachnące
Mniam 13.02.2014 00:01
Racuszki muszą być przepyszne, bo dodatki rewelacyjne.
Katarzyna/kate1980 12.02.2014 21:24
fajny dodatek
irenka 12.02.2014 20:59
bardzo pysznie wyglądają,na pewno smaczne
romanrafal
romanrafal 12.02.2014 16:10
pyszne placuszki
Poison1988 12.02.2014 13:05
takiej receptury na racuchy jeszcze nie widziałam ale wyglądają znakomicie takie fajne pulchniutkie :)
Kuchenka 12.02.2014 11:49
super apetyczne
Katarzyna59 12.02.2014 09:27
świetny przepis
agnieszka131919 12.02.2014 08:26
trzeba wypróbować
pestka 12.02.2014 00:12
bardzo lubię racuchy- wykorzystam propozycję i następnym razem też dodam skórkę z pomarańczy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak