Racuchy z Jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kefir

    0,5 litr
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka płaska
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • jabłka

    5 sztuki
  • mąka

    2 - 2,5 szklanki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

0,5 litra kefiru przelewamy do głębszej miseczki, dodajemy 1 łyżkę proszku do pieczenia. Żółtka ucieramy z 2 łyżeczkami cukru. Dodajemy do kefiru. Dodajemy mąkę około 2-2,5 szklanki ja zawsze daje na oko, ma wyjść nam dosyć gęste ciasto. Wszystko razem mieszamy blenderem. Następnie z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy jest już gotowa dodajemy do ciasta i znowu mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki dodajemy do ciasta. Smażymy na bardzo rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Wyciągamy i rozkładamy na ręczniku papierowym. Następnie przenosimy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smakosz6 25.05.2011 11:57
mmmmmmmmmmmm
monika156 09.11.2010 14:16
apetycznie wyglądają :)
Kate131 02.11.2010 12:00
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat