Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

racuchy z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2% 2 szklanki
mąka 3 szklanki
drożdże 1/4 kostki
cukier 1/2 szklanki
sól szczypta
masło 2 łyżki
jajko 2 sztuki
jabłka 2 sztuki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: racuchy z jabłkami

Mleko lekko podgrzewam. Pół szklanki odlewam i rozpuszczam w nim drożdże. Do reszty mleka dodaję masło aby się roztopiło. W misce mieszam mąkę, cukier i sól. Dodaję resztę składników, czyli mleko z masłem, mleko z drożdżami i roztrzepane jajka. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie obieram jabłka i kroję w drobną kostkę. Gdy ciasto zwiększy objętość, dorzucam jabłka i znów odstawiam na około 15 minut. Rozgrzewam patelnię z odrobiną oleju i nakładam chochelką placuszki. Obsmażam z obu stron na złoty kolor. Racuchy odsączam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe posypuję cukrem pudrem. Ja dzisiaj podałam z konfiturą z żurawiny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 12.12.2012 19:13
jak racuszki - to coś dla mnie :)
Lemon 11.12.2012 19:26
wspaniałe
Noruas 11.12.2012 19:07
przepysznie wygląda
Noruas 11.12.2012 19:07
przepysznie wygląda
jolanta19 11.12.2012 18:58
super
Sylwia26 11.12.2012 18:38
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak