Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 250 g
mleko 1 szkl
drożdże 25 g
jajko 1 szt
cukier 1 łyżeczka
szczypta soli
jabłka 250 g
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z jabłkami

Kroki postępowania

1
Odlać 3 łyżki mleka i lekko podgrzać. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Krok 1 - Racuchy z jabłkami foto
2
W międzyczasie kroimy jabłka w drobną kostkę.
Krok 2 - Racuchy z jabłkami foto
3
Do mąki dodać szczyptę soli, mleko oraz żółtka. Na końcu wlać wyrośnięte drożdże. Wymieszać, do momentu aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 20-30minut.
Krok 3 - Racuchy z jabłkami foto
4
Ubić białko i dodać je do jabłek. Następnie wymieszać z wyrośniętym ciastem i ponownie zostawić na ok.15 minut do wyrośnięcia.
Krok 4 - Racuchy z jabłkami foto
5
Wyrośnięte ciasto wrzucać na patelnię łyżką zamoczoną uprzednio w gorącej wodzie. Smażyć około 5 minut, aż racuchy nie uzyskają złocisto-brązowego koloru.
Krok 5 - Racuchy z jabłkami foto
6
Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem, można też dodać cynamon.
Krok 6 - Racuchy z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

qrasnqleq 07.08.2012 11:33
fajny przepis. Zamiast mleka można dać kefir i szczyptę sody oczyszczonej :-]
1j1o1l1a1 06.08.2012 18:19
też musze zrobic :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak